Houtrot reparatie

Baas Onderhoudsbedrijf Groningen voor al uw houtrot reparaties.

Wij bestrijden uw houtrot effectief.

Houtrot is een serieuze vijand voor het hout van uw woning.

Wanneer u het constateert is het ook direct tijd om in te grijpen en moet het aangetaste hout worden gerepareerd of zelfs vervangen.

Wees er op tijd bij om erger te voorkomen en om extra hoge kosten te besparen!

Hoe ontstaat houtrot:

Houtrot ontstaat bijna altijd in hout dat zich buiten bevindt. Houtrot is een probleem dat zich van binnenuit in het hout verspreidt. 

De grote boosdoener is vocht en het klimaat speelt daarnaast een grote rol. Wanneer er meer vocht in het hout komt dan er uit gaat, neemt het vochtgehalte in het hout toe. Wanneer dit houtvochtgehalte meer is dan 20 %, dan loopt hout al een groot risico op vorming van houtrot. Dit wordt verergerd door een luchtvochtigheid boven de 65 % en een omgevingstemperatuur van ongeveer 23 graden en een slechte ventilatie. 

Deze factoren scheppen namelijk een klimaat waarin schimmels uitermate goed gedijen. Deze schimmels zorgen voor houtrot, men kan de houtrot ook zien als een schimmel. Deze houtrot schimmels blijven in stand en vermeerderen zich bij een combinatie van zuurstof en vocht.

Wanneer u een nieuwe woning gaat aankopen en u hebt ook maar enigszins het gevoel dat er houtrot voorkomt, dan moet u echt een bouwtechnische keuring laten doen.

Wanneer achteraf blijkt dat het een ernstige vorm van houtrot is, dan zijn de kosten misschien niet te overzien en u kunt dit niet claimen.

Houtrot herkennen:

Houtrot kan men zelf herkennen. Een aantal zaken waaraan men kan zien dat hout is aangetast door houtrot zijn de volgende: Met name ongeverfd hout heeft een zwarte of roest bruinige kleur. Het hout is zacht van structuur en delen laten los. Het hout is verzadigd met vocht. Hout dat is aangetast door houtrot heeft te maken met opzwel- en krimpeffecten. De verf die op het houtwerk zit breekt af, is gebarsten of laat los. Dit betekent niet dat wanneer u een van bovenstaande beschadigingen aan hout ontdekt dat er dan ook altijd sprake is van houtrot.

Wanneer u denkt dat in hout houtrot zit, kunt u dit controleren door op het hout te kloppen. Als u een zacht en sponzig geluid hoort is er grote kans op houtrot. En wanneer u dan met een puntig voorwerp in het hout steekt, voelt u direct of het hout nog sterk is of niet. 

Houtrot controle:

Houtrot kan ook voorkomen zonder dat u het ziet.

Daarom moet u hout periodiek controleren op de eventuele aanwezigheid van zachte stukken hout of houtrot. Vorming van houtrot is een proces en als u snel genoeg erbij bent, dan kunt u dit proces nog een halt toeroepen en ergere problemen voorkomen.

Let speciaal op de volgende punten.

Wanneer hout geverfd is met verf met een hoge elasticiteit, dan kan houtrot hieronder verborgen zitten en lang verborgen blijven, terwijl het hout ernstig wordt aangetast. Daarom dient u af en toe hout dat gevoelig zou kunnen zijn voor houtrot, dus in die gevallen waar de factoren die houtrot kunnen veroorzaken aanwezig zijn, preventief te controleren.

Dit kan met een priem of ander puntig voorwerp zoals eerder beschreven. 

Professionals maken gebruik van een vochtigheidsmeter en bij een houtvocht percentage van meer dan 20 % zullen zij verder onderzoek doen. Daarnaast dient u er altijd alert op te zijn dat stukjes houtrot die u ziet slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn. Er kan altijd veel meer houtrot dieper in het hout aanwezig zijn, dus controleer dit altijd wanneer u houtrot aantreft.

Gevolgen van houtrot:

Houtrot is niet alleen lelijk en bezoedelt de uitstraling van het houtwerk maar verzwakt ook de kwaliteit van het hout. Het hout wordt steeds meer aangetast en hierdoor kunnen problemen als lekkage ontstaan. Wanneer het constructieve houten delen van de woning betreft wordt de constructie verzwakt. Dit kan leiden tot gevaarlijke toestanden en de veiligheid van de constructie maar ook van de bewoners van de woning kan in gevaar komen. In het geval dat u houtrot in constructieve delen van de woning aantreft, dient u ook verdere inspectie te doen of laten plaatsvinden.

Houtrot preventie:

Wilt u zeker weten dat er in uw woning of pand geen houtrot voorkomt? Neem dan contact op met Baas Onderhoudsbedrijf Groningen.

Houtrot komt zoals gezegd voor als er een aantal veroorzakers aanwezig zijn. 

Aan de weersinvloeden kunt u niets doen, terwijl de aanwezigheid van zuurstof ook iets is waar u geen invloed op heeft. 

Het enige dat u echt kunt beïnvloeden is de conditie waarin het hout zich bevindt. Door goed onderhoud kunt u een hoop leed voorkomen. 

Denk aan de volgende zaken: Behandelen en bewerken van hout met verf of impregneren en dit dient op een grondige manier te gebeuren. Het beste kunt u dit aan de vakman overlaten. Wanneer er schroeven en dergelijke in houtwerk worden bevestigd, altijd de gaten afdichten. Als ramen of deuren klemmen dan kan hierdoor vocht blijven zitten dat niet weg kan. Buiten het feit dat het sowieso wel handig is om dat probleem op te lossen, is het in het kader van preventie tegen houtrot zeker aan te raden hier aan te werken.

Ook in het houtwerk van kierende ramen en deuren kan eerder houtrot ontstaan dan in het hout van ramen en deuren die goed sluiten. Sloten en scharnieren moeten zodanig bevestigd worden dat er zich geen vocht achter kan nestelen. 

Voordat u een nieuwe woning of bedrijfspand koopt laat dan een houtrot inspectie doen.

Baas Onderhoudsbedrijf Groningen

Tel.  06-30217978